Παράκαμψη της πλοήγησης

Συμμετοχή της ΔΕΚΑ Τρικάλων σε διακρατική συνάντηση στην Ισπανία για τη διαχείριση Αστικού και Περιαστικού πρασίνου στα πλαίσια του Προγράμματος 'EUROSCAPES' | ΔΕΚΑ ΤρικάλωνΣυμμετοχή της ΔΕΚΑ Τρικάλων σε διακρατική συνάντηση στην Ισπανία για τη διαχείριση Αστικού και Περιαστικού πρασίνου στα πλαίσια του Προγράμματος 'EUROSCAPES' | ΔΕΚΑ Τρικάλων

Συμμετοχή της ΔΕΚΑ Τρικάλων σε διακρατική συνάντηση στην Ισπανία για τη διαχείριση Αστικού και Περιαστικού πρασίνου στα πλαίσια του Προγράμματος 'EUROSCAPES'

Στα πλαίσια του Προγράμματος 'EUROSCAPES' πραγματοποιήθηκε στις 22 και 23 Μαρτίου 2011 στην πόλη Granollers (κοντά στη Βαρκελώνη) της Ισπανίας διακρατική συνάντηση του εταίρων του προγράμματος που υλοποιείται στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος, INTERREG IVC, με τη συμμετοχή και της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Κοινωνικής Ανάπτυξης (ΔΕΚΑ) Τρικάλων.
Κεντρική ιδέα του προγράμματος είναι να βοηθήσει στη καλύτερη διαχείριση του αστικού και περιαστικού περιβάλλοντος (φυσικού και πολιτιστικού), βελτιώνοντας τις πολιτικές προστασίας και ανάδειξης του, λαμβάνοντας υπόψη τη βιοποικιλότητα και τις κλιματικές αλλαγές. Από το πρόγραμμα , σε συνεργασία με την e-Trikala A.E., θα προκύψει για τον Δήμο Τρικκαίων ένα τοπικό σχέδιο διαχείρισης του περιβάλλοντος (LMP) που θα στηρίζεται στην ανάπτυξη του GIS της περιοχής του Δήμου για χώρους πρασίνου, ποτάμια, πολιτιστική κληρονομιά. (δημιουργία βάσης δεδομένων των χώρων με τεχνικά χαρακτηριστικά, έκταση ,περιγραφή ,ιστορικά στοιχεία, χρήση, είδος πρασίνου, υποδομές ,φωτογραφίες, μελέτες ,έργα υπό υλοποίηση από τον Δήμο (επίπεδα διαχείρισης του GIS) κά.
Τη Δημοτική Επιχείρηση στη συνάντηση εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος κ. Ζήσης Γκουγκουστάμος , ο Διευθυντής κ. Γιάννης Σιακαβάρας και ο κ. Γιώργος Γοργογέτας, ως εκπρόσωπος της e-Trikala A.E.
Την πρώτη ημέρα της συνάντησης, υπήρξε αρχικά μία παρουσίαση της διαχείρισης του αστικού και περιαστικού πρασίνου που γίνεται στην περιοχή της Καταλονίας ενώ ακολούθησε παρουσίαση επιτυχημένων προγραμμάτων ανταλλαγής εμπειριών στα πλαίσια των ευρωπαϊκών προγραμμάτων Interreg IVC και Med. Στη συνέχεια έγινε επιτόπια επίσκεψη σε «Εργοστάσιο Τέχνης», μία πολύ καλή πρακτική διαχείρισης αστικού πρασίνου. Το πρόγραμμα εργασιών της πρώτης ημέρας ολοκληρώθηκε με την διοργάνωση θεματικών εργαστηρίων που αφορούσαν την υλοποίηση του προγράμματος.
Τη δεύτερη ημέρα έγιναν παρουσιάσεις των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης (LMP) των εταίρων του προγράμματος ενώ το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με θεματικά εργαστήρια και επιτόπιες επισκέψεις σε επιλεγμένες τοποθεσίες της περιοχής όπου είχαν εφαρμοστεί καλές πρακτικές διαχείρισης αστικού και περιαστικού περιβάλλοντος.
Κατά το πέρας της συνάντησης εξήχθησαν συμπεράσματα για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος και αναφέρθηκε η θεματολογία της επόμενης συνάντησης που θα γίνει στην πόλη Loures της Πορτογαλίας τον ερχόμενο Μάιο του 2012.