Παράκαμψη της πλοήγησης

Με τη συμμετοχή και της ΔΕΚΑ Τρικάλων πραγματοποιήθηκε διακρατική συνάντηση των εταίρων του ευρωπαϊκού προγράμματος EUROSCAPES στην Λετονία .  | ΔΕΚΑ ΤρικάλωνΜε τη συμμετοχή και της ΔΕΚΑ Τρικάλων πραγματοποιήθηκε διακρατική συνάντηση των εταίρων του ευρωπαϊκού προγράμματος EUROSCAPES στην Λετονία . | ΔΕΚΑ Τρικάλων

Με τη συμμετοχή και της ΔΕΚΑ Τρικάλων πραγματοποιήθηκε διακρατική συνάντηση των εταίρων του ευρωπαϊκού προγράμματος EUROSCAPES στην Λετονία .

Στην πόλη Sigulda της Λετονίας πραγματοποιήθηκε στις 22 και 23 Ιουνίου 2012 διακρατική συνάντηση των εταίρων του προγράμματος EUROSCAPES (INTERREG IVC) που αφορά στην ολοκληρωμένη και αειφορική διαχείριση του τοπίου σε πόλεις του Ευρωπαϊκού χώρου και στοχεύει στην διατήρηση, την διαχείριση, την προστασία και την αναβάθμιση του φυσικού, πολιτιστικού περιβάλλοντος σε αστικές και περι-αστικές περιοχές. Το πρόγραμμα υλοποιείται για το Δήμο Τρικκαίων από την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Κοινωνικής Ανάπτυξης (ΔΕΚΑ) Τρικάλων και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν φορείς από 14 ευρωπαϊκές χώρες.
Η Sigulda είναι μια μικρή πόλη που βρίσκεται σε απόσταση 53 χιλιομέτρων βορειοανατολικά της Ρίγας, σε μια περιοχή με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά. Είναι ίσως η πιο τουριστική πόλη της Λετονίας και συχνά αποκαλείται ως “Ελβετία της Λετονίας”, χάρη στις ομοιότητες που παρουσιάζει το τοπίο. Η πόλη λόγω της στρατηγικής της θέσης διέθετε τρία κάστρα, τα οποία χτίστηκαν όλα κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα και βρίσκονται σε κοντινή απόσταση το ένα από το άλλο. Σημαντικά αξιοθέατα της περιοχής είναι το κάστρο TURAIDA και το σπήλαιο Gutmanis, ένα μοναδικό ποτάμιο σπήλαιο που έχει συνδεθεί με πολλούς θρύλους. Στο Εθνικό Πάρκο που περιβάλλει τη Sigulda υπάρχει η δυνατότητα για άπειρα σπορ όλη τη διάρκεια του χρόνου, από τα οποία ξεχωρίζει το “Αερόδιουμ”, που είναι προσομοίωση πτήσης με τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας.
Το πρόγραμμα της συνάντησης της πρώτης ημέρας, μετά το αρχικό καλωσόρισμα από τον Δήμαρχο της πόλης περιελάμβανε μία γενική παρουσίαση του σχεδίου διαχείρισης και ανάπτυξης της περιοχής με ειδικές αναφορές στη διαχείριση και αξιοποίηση του φυσικού πλούτου και ιδιαίτερα των περιοχών των κάστρων. Ακολούθησαν θεματικά εργαστήρια τα οποία είχαν ως επίκεντρο τους αιρετούς και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν ζητήματα διαχείρισης περιβάλλοντος , όπου εκπρόσωποι των εταίρων εξέφρασαν τις απόψεις τους με στόχο την σύνταξη προτάσεων τα οποία θα κατατεθούν για τη διαμόρφωση ευρωπαϊκών πολιτικών.
Τη δεύτερη ημέρα υπήρξαν θεματικές επισκέψεις στον Εθνικό Πάρκο της περιοχής και στη συνέχεια εξειδικευμένα εργαστήρια ενώ το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με την διευθέτηση τεχνικών λεπτομερειών που αφορούνε την ομαλή υλοποίηση του προγράμματος καθώς και τον αρχικό προγραμματισμό της επόμενης συνάντησης που θα γίνει στην πόλη Watzler της Γερμανίας τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.