Παράκαμψη της πλοήγησης

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΟΥ «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» | ΔΕΚΑ ΤρικάλωνΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΟΥ «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» | ΔΕΚΑ Τρικάλων

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΟΥ «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»

ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ Τρίκαλα 12/02/2013
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
«ΔΕΚΑ» ΤΡΙΚΑΛΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Δ.Σ. της Κοινωφελούς Δ.Ε.ΚΑ. Τρικάλων ως φορέας υλοποίησης του προγράμματος ''ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ'' για το Δήμο Τρικκαίων, στην έκτακτη συνεδρίαση του την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 14:00 μετά από συζήτηση σχετικά με την αναγκαιότητα συνέχισης της λειτουργίας του προγράμματος ''ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ'' κατέληξε ομόφωνα στο παρακάτω ψήφισμα:

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΌ ΣΥΜΒΟΎΛΙΟ '' Κοινωφελούς Δ.Ε.Κ.Α ΤΡΙΚΑΛΩΝ''

Ψήφισμα για το πρόγραμμα ''ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ''

Το διοικητικό συμβούλιο της Κοινωφελούς Δ.Ε.Κ.Α Τρικάλων αποδεχόμενο ότι:
α) Το πρόγραμμα ''ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ'' αποτελεί την πλέον επιτυχημένη δράση κοινωνικής αλληλεγγύης και υποστήριξης ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.
β) Τη σημερινή εποχή της κρίσης η υλοποίηση τέτοιων δράσεων δεν είναι μόνο απαραίτητη, αλλά και αναγκαία για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συνανθρώπων μας που χρειάζονται υποστηρικτικές υπηρεσίες.
γ) Με τη λειτουργία του προγράμματος ''ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ'' στα όρια του Δήμου μας εξυπηρετούνται περίπου 1.000 συμπολίτες μας και απασχολούνται περίπου πενήντα εργαζόμενοι, με αβέβαιο εργασιακό μέλλον, οι οποίοι προσφέρουν επί χρόνια υπηρεσίες νοσηλείας, ψυχοσυναισθηματικής στήριξης κατ' οίκον καθώς και οικιακής βοήθειας αναβαθμίζοντας έτσι το επίπεδο διαβίωσης των ωφελούμενων του προγράμματος.
Εκτιμά ότι η λειτουργία του προγράμματος ''ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ'':
α) Έχει κριθεί από τις τοπικές κοινωνίες ως η προνοιακή δομή που παρέχει υπηρεσίες ποιότητας πρωτοβάθμιας φροντίδας κατ' οίκον, σ' ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.
β) Βοηθά στην παραμονή των ηλικιωμένων καθώς και μη ηλικιωμένων (πχ. Α.Μ.Ε.Α.) που χρήζουν υποστηρικτικών υπηρεσιών κατ' οίκον, με στόχο την παραμονή τους στο οικείο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον.
γ) Συμβάλει στη διατήρηση της οικογενειακής συνοχής, στην καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και στη διαμόρφωση συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης των εχόντων ανάγκη βοήθειας.
δ) Έχει δημιουργήσει σχέσεις αμοιβαίας εκτίμησης ανάμεσα στους ωφελούμενους του προγράμματος και τους εργαζομένους στο ''ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ'' οι οποίοι για μια δεκαετία με αυταπάρνηση και πολλές φορές με αντίξοες συνθήκες προσφέρουν τον καλύτερό τους εαυτό.
Για όλα τα παραπάνω το Δ.Σ της Δ.Ε.Κ.Α Τρικάλων εκφράζει την αντίθεσή του στην επί της ουσίας κατάργηση του προγράμματος ''ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ'' με την μη παράταση της λειτουργίας του μετά την 31/03/2012 με την μορφή που οι δικαιούχοι το γνώριζαν και η κοινωνία το χρειάζεται. Θεωρεί ότι οι αγωνίες και οι αγώνες των εργαζομένων στο πρόγραμμα για την συνέχιση του, είναι αγωνίες όλης της κοινωνίας σε μια περίοδο όπου η αναγκαιότητα για δράσεις αλληλεγγύης και υποστήριξης είναι αναγκαία προϋπόθεση για την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, πόσο μάλλον όταν αφορά ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Τονίζει ότι οι επιτυχημένοι και ευαίσθητοι κοινωνικά θεσμοί δεν ενδείκνυνται για πειραματισμούς αλλά για ενδυνάμωσή τους και επέκταση .
Τέλος προτείνει :
1) Να εξασφαλιστεί από την πολιτεία η σταθερή και η μόνιμη χρηματοδότηση των δομών του προγράμματος ''ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ''.
2) Να διασφαλιστεί η συνέχιση της απασχόλησης των εργαζομένων στο πρόγραμμα.

Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος
Τραγάνης Σταύρος