Παράκαμψη της πλοήγησης

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ» ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΚΔΑΠ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ | ΔΕΚΑ ΤρικάλωνΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ» ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΚΔΑΠ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ | ΔΕΚΑ Τρικάλων

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ» ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΚΔΑΠ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ

«Αγαπώ τον τόπο μου, προσέχω την υγεία μου, επιλέγω τοπικά», ήταν το μήνυμα των παιδιών των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών ΚΔΑΠ «ΟΜΟΝΟΙΑ», «ΣΤΑΘΜΟΣ», «ΦΡΟΥΡΙΟ» της «Δ.Ε.Κ.Α.» Τρικάλων, διοργάνωσαν φέτος στο Μύλο Ματσόπουλου τη γιορτή των παιδιών.
Μια γιορτή με πολύ τραγούδι, χορό και θέατρο αλλά και μια έκθεση με εργασίες των παιδιών στα πλαίσια του προγράμματος «τοπικά προϊόντα: γνωρίζω, μαθαίνω, καταναλώνω».
Σκοπός του προγράμματος που εκπονήθηκε κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς ήταν τα παιδιά να γνωρίσουν ποια προϊόντα παράγονται στην περιοχή μας, να έρθουν σε επαφή μέσα από επισκέψεις με τους χώρους και τη διαδικασία παραγωγής τους, να ενημερωθούν για τα ποιοτικά πρότυπα, ώστε να αναγνωρίσουν τη σπουδαιότητα και την αναγκαιότητα κατανάλωσης τοπικών προϊόντων με στόχο να μεταφέρουν το μήνυμα και στο οικογενειακό τους περιβάλλον. Τα παιδιά με τους εκπαιδευτικούς σε κάθε ΚΔΑΠ της πόλης μας, οργάνωσαν ομάδες θεάτρου, χορού, μουσικής, εικαστικών με σκοπό να τα παρουσιάσουν μαζί με τα αποτελέσματα της έρευνας, στο τέλος του προγράμματος όλοι μαζί στο κοινό των Τρικάλων.
Η εκδήλωση περιελάμβανε παρουσίαση του υλικού που συγκέντρωσαν τα παιδιά (μηνύματα, φωτογραφίες, συμβουλές, στατιστικά στοιχεία), ομιλία από διατροφολόγο με θέμα «υγιεινή διατροφή – τοπικά προϊόντα», θεατρικές ομάδες «Ζήτω στα όσπρια & στα λαχανικά», «Ο παππούς ροδαλός και η μυστική συνταγή», χορευτικές ομάδες «Αγαπώ τον τόπο μου» και «Τσιτσάνης», μικρή χορωδία «Τσιριτρό», νεανική χορωδία «Πιτσικάτο», , έκθεση έργων ζωγραφικής, έκθεση τοπικών προϊόντων από τοπικούς παραγωγούς και μια ευχάριστη μουσική νότα με έντεχνο - λαϊκό τραγούδι.
Η επιλογή κατανάλωσης τοπικών προϊόντων συμβάλλει στην ανάπτυξη του τόπου μας αλλά και στη σωστή διατροφή μας εφόσον υπάρχει ποιοτική συνεργασία μεταξύ παραγωγής, μεταποίησης, τυποποίησης. Κάτι που απαιτεί ενημέρωση, πληροφόρηση και γνώση στην αλυσίδα παραγωγή – κατανάλωση. Οι εκπαιδευτές και οι γονείς είναι ο ενδιάμεσος κρίκος που διαμορφώνει τις κατάλληλες συνθήκες ώστε τα παιδιά να γίνουν συνειδητοποιημένοι «καταναλωτές». Αυτά είναι μερικά από τα συμπεράσματα των παιδιών που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της επιτυχημένης εκδήλωσης των ΚΔΑΠ της πόλης μας.
Στην εκδήλωση για το θέμα μίλησαν ο Πρόεδρος της ΔΕΚΑ Τρικάλων κ. Σταύρος Τραγάνης και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων κ. Βασίλειος Γιαγιάκος. Παραβρέθηκαν επίσης ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΚΑ κ. Θεόδωρος Μπίχτας , ο Διευθυντής της ΔΕΚΑ κ. Ιωάννης Σιακαβάρας και Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Τρικκαίων. Επίσης το Επιμελητήριο Τρικάλων παραχώρησε δωρεάν για τις ανάγκες της έκθεσης, προϊόντα τοπικών παραγωγών και επιχειρήσεων.